top of page
Search

Det är så mycket vi inte vet

Du har nog hört det förr. Det bästa för hälsan är att äta varierat. Ingen vet exakt vad varje ämne i maten bidrar med hos just dig, vid varje givet tillfälle, men ju större variation, desto större sannolikhet att vi får i oss så många olika näringsämnen och bioaktiva ämnen som möjligt.

Fyll därför på med så naturligt näringsrik mat som möjligt och variera så mycket du kan.

Kostmönster istället för enskilda ingredienser

Det är vetenskapligt belagt att vissa kostmönster, de med mycket grönsaker, baljväxter, fullkorn och frukter, liknande de i de blå zonerna, har goda effekter på hälsan och minskar risken för en rad olika sjukdomar, inklusive cancer. Enskilda ingredienser är viktiga men allt samverkar i kroppen, varför det är viktigare att skapa en hälsosam helhet snarare än att fokusera på vissa enskilda ingredienser.


10 000 fytokemikalier

Även om forskningen kring enskilda ingrediensers hälsofördelar har kommit långt är det mycket vi fortfarande inte vet. I tillägg till de sk makronutrienterna, dvs fett, protein, kolhydrater, och mikronutrienterna som vitaminer och mineraler, finns det även bioaktiva ämnen, s k fytokemikalier. Det är antioxidanter som polyfenoler och flavonoider, växtsteroler, karotenoider och pre- och probiotika. Över 10.000 olika har identifierats. Exakt vad alla dessa bidrar med är okänt idag.


Många faktorer styr

Hur en viss ingrediens eller ämne påverkar kroppen beror dessutom på en rad andra faktorer som t ex vilken form den kommer i - rå, tillagad, hel, sönderdelad, färsk, gammal, omogen eller mogen. Det beror också på vilka andra ingredienser och näringsämnen den samverkar med och inte minst på våra individuella skillnader. Allergier, intoleranser, malabsorption och andra faktorer påverkar upptaget.


Olika tillagningsmetoder ger olika näring

Vi kan ta en tomat som exempel. För att kunna tillgodogöra oss C-vitaminet är det bäst att äta den rå. För att kunna tillgodogöra oss lykopenet, en skyddande antioxidant, i tomaten, är det däremot bäst att värma upp tomaten tillsammans med några droppar raps- eller olivolja. C-vitamin försvinner helt eller delvis vid uppvärmning, samtidigt som lykopen har svårt att absorberas utan uppvärmning. Oljan ger kroppen lite hjälp på traven och gör det ännu lättare att ta upp lykopenet.


Det är, som sagt, fortfarande mycket vi inte vet om hur olika ingredienser samverkar i kroppen. Försök därför variera både vad du äter och hur du tillagar maten. Då är du på den säkra sidan och ökar sannolikheten att du får i dig maximalt med näring.


Healthy blue habits:

  • Laga grönsaker på olika sätt - ugnsbaka, fräs dem rårivna, skiva tunna skivor av färska, fermentera, grilla, sous vide eller laga ihop med annat till t ex en grönsaksbiff. Eller varför inte som en sås? Här hittar du recept på några varianter >

  • Köp en ny grönsak eller frukt varje gång du handlar.


Comments


bottom of page