Våfflor behöver inte vara dålig mat, fråga våra grannar norrmännen. Där äter man dem i en rad olika varianter och de går att hitta nästan överallt. I Sverige har vi ätit våfflor sedan början av 1600-talet och de första varianterna var lika nyttiga som våra. Vi byter vitt mjöl mot havremjöl och smör mot rapsolja och serverar med färska bär och en liten klick grädde . Kroppen och själen mår bra. Precis som det ska vara.
ca 6 våfflor
3 dl havregryn eller 2 ½ dl havremjöl
½ tsk bakpulver
2 krm salt
2 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
1 ägg
2 ½ msk neutral rapsolja
1 dl valfri mjölk
1,25 dl naturellt kolsyrat vatten, gärna kallt
Till gräddning: Rapsolja
Förslag på topping
1 dl bär (t ex blåbär, hallon, jordgubbar) + 1 dl vispgrädde
Mosade hallon + lite vispgrädde
Skivad persika + björnbär
Skivade jordgubbar + lite skivad kiwi
Gör så här
Använd färdigt havremjöl eller mixa havregrynen till en fint mjöl med en mixer eller mixerstav. Blanda alla torra ingredienser. Vispa ner ägg, rapsolja, mjölk och sist det kolsyrade vattnet försiktigt. Pensla ett varmt våffeljärn med lite olja. Grädda våfflorna. Vid behov pensla järnet mellan laggarna. Enklast gör du det genom att hälla lite olja i ett glas och pensla med en bakpensel. Ät dem nygräddade med valfri topping.
Tips! Lägg ett par isbitar i smeten så blir våfflorna extra frasiga. Om du utesluter vaniljpulvret kan du göra lite “matigare” våfflor och toppa dem med till exempel en klick creme fraiche, lite räkor, hackad röd lök och machesallad. Enkel snabblunch, till brunchen eller som förrätt.
Nästan alla ingredienser till det här receptet kommer från Sverige. Det klimatsmarta havret är närings- och fiberrikt och ger en god, mild smak till våfflorna.
Anpassa för dig
Laktosfria: Använd laktosfri mjölk och vispgrädde
Mjölkfria: Använd mjölkfri dryck och eventuellt grädde, t ex havrebaserade
Glutenfria: Använd glutenfritt havremjöl eller gör eget genom att mixa glutenfria havregryn till ett mjöl med mixerstav eller i mixer.
Näringsvärde per våffla, utan topping (beräknad på mellanmjölk)
Energi 141 kcal | Fett 8 g, varav mättat 1 g | Kolhydrat 13,1 g | Fibrer 1,3 g | Protein 3,4 g
Näringsvärde per våffla med bär och vispgrädde (beräknad på mellanmjölk)
Energi 207 kcal | Fett 14,8 g, varav mättat 5,4 g | Kolhydrat 14,2 g | Fibrer 1,6 g | Protein 3,8 g
Komentarze