top of page
Search

Grynsallad med betor & rödbetshummus

Inte ett ont ord om hösten. Tänk bara på alla härliga betor och vilken god sallad du kan göra med dem. Den är enastående vacker, och full av fiber och C-vitamin och milda matgryn. En sådan härlig sallad lägger vi gärna ett gott ord för.

4 port.


Rödbetshummus (ca 2 dl)

2 rödbetor (ca 140 g)

1 dl förkokta kikärtor (ca 80 g)

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

2 krm salt

1 krm spiskummin


Grynsallad

2 dl valfria matgryn (t ex mathavre, matvete, kvarngryn, bulgur fullkorn eller couscous fullkorn)

1 dl torkade svarta linser (det går också bra att använda färdiga linser)

400 g blandade betor som t ex polkabetor, gulbetor och rödbetor

60 g mangoldskott (machésallad och bladspenat går också bra)

150 g fetaost eller svensk grill/eldost


Vinägrett

1 ½ msk rapsolja

2 krm salt

1 msk balsamvinäger

1 msk pressad citron


Förslag på tillbehör

Fullkornsbröd, nöt- & fröbröd el liknande


Gör så här

Rödbetshummus: Koka rödbetorna med skal tills de är mjuka med skalet på. Skölj dem i kallt vatten och gnid av skalet. Mixa rödbetorna med kikärtor, vitlök och olja till en slät röra. Smaka av med salt och spiskummin.

Grynsallad: Koka matgrynen och linserna enligt anvisningar på förpackningarna. Skala betorna och skiva dem tunt, gärna med mandolin. Fördela mangold på ett fat. Lägg på fullkorn, linser och betor. Blanda om. Smula över fetaosten. Om du använder eldost så skär den i mindre bitar och stek den lätt innan du lägger den i salladen.

Vinägrett: Blanda ihop ingredienserna i en skål och ringla över salladen. Lägg upp salladen på tallrikar och servera med rödbetshummus och valfritt tillbehör.


Tips! Rödbetshummus som blir över är gott pålägg till en smörgås eller snittar.


Välj betor från Sverige när de är i säsong, de är klimatsmarta grödor som inte kräver mycket mark för odling. Kolla gärna efter KRAV-märkta eller EU-ekologiska så blir det ännu bättre. Välj i första hand den KRAV-märkta fetaosten eller byt ut mot svensk eldost.

Anpassa vid behov

Laktosfri: Äkta fetaost innehåller lite laktos, men är du känslig finns även laktosfri fetaost.

Mjölkfri/Vegan: Byt ut fetaosten mot en vegansk ost alternativt falafel eller dyl.

Glutenfri: Använd quinoa eller glutenfri couscous eller bulgur


Näringsvärde per portion

nergi 470 kcal | Fett 19,1 g, varav mättat 6,6 g | Kolhydrat 50,1 g | Fibrer 9,3 g | Protein 19,6 g


Comments


bottom of page